Манол Генов: Година след бедствието в Карловско възстановяването на селата не е започнало. Все още има хора, живеещи във фургони, въпреки отпуснатите от държавата средства 

26.09.2023 г.

„Преди повече от година, след няколкодневни интензивни дъждове, големи щети понесе инфраструктурата на селата в община Карлово. Една година след бедствието, работата по възстановяването на селата още не е започнала, въпреки отпуснатите на община Карлово средства за това.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Манол Генов от парламентарната трибуна. Той обясни, че година по-късно мостът, свързващ селата Слатина и Розино, още не е възстановен, речното корито не е напълно почистено и все още има жители, живеещи във фургони.

Генов посочи, че част от хората, възстановили домовете си със собствени средства, все още не могат да си получат полагащото им се възнаграждение от 2500 лв., както и че за живущите в пострадалите села парите от държавата идват с голямо закъснение. Социалистът подчерта, че всичко това се случва, въпреки отпуснатите средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и поиска от министъра на вътрешните работи отчетите, предоставени от Община Карлово, за разходване на отпуснатите средства.

Депутатът от БСП обърна внимание на министъра, че в отчетите са цитирани само извършени неотложни дейности, но общата сметка е на около 15-16 млн. лв. „Няма отчет за нито един възстановен мост, възстановени улици и пътища. Има едни 750 хил. лева, които бяха отпуснати за възстановяване на водопровод, но явно ВиК операторът си е свършил навреме работата, защото аз бях там в първите дни и знам върху какво се работеше. Сигурно в момента някой се чуди как да изпише тези 750 хил. лв. за водопроводите, защото те бяха възстановени“, коментира Манол Генов. И призова министър Стоянов към повишаване на контрола в такива ситуации, защото предстоят да дойдат средствата за възстановяване на щетите в Южното Черноморие.